Czym charakteryzuje się kuchnia wietnamska? Co oferują bary wietnamskie w Warszawie?

Studio  > Jedzenie >  Czym charakteryzuje się kuchnia wietnamska? Co oferują bary wietnamskie w Warszawie?
0 Comments

Obecnie na terenie Warszawy można znaleźć mnóstwo barów wietnamskich. Choć nie są one tak popularne, jak kuchnia japońska czy chińska, wciąż mają wielu miłośników. Co powinno się wiedzieć na temat kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Artykuł został napisany dzięki uprzejmości baru orientalnego Orient Express z Warszawy

Kuchnia wietnamska – co dobrze jest o niej wiedzieć?

Najistotniejszym czynnikiem, który zdefiniował dania wietnamskie jest przede wszystkim geografia rejonu, z którego się wywodzi. Wietnam leży niedaleko linii brzegowej, a dodatkowo jego nieduża odległość od rzek umożliwia dostęp do świeżych ryb i owoców morza. W Wietnamie uprawia się uprawiany jest ryż oraz liczne warzywa, dlatego dań wietnamskich. Wyjątkowo dużą popularnością cieszy się wołowina, pieprz i ostra papryczka, które można znaleźć w większości dań. W daniach nie brakuje także makaronu i jajek. Kuchnia z Wietnamu uważana jest za najzdrowszą azjatycką dietę – doskonale wypada pod tym względem też na świecie. Dania kuchni wietnamskiej spożywa się przy użyciu pałeczek.

Jakie smaki dominują w kuchni wietnamskiej?

W kuchni wietnamskiej wyróżniają się dwa podstawowe smaki – słony pochodzący od ryb i często wykorzystywanego sosu sojowego, a także słodki, gdyż niemal do każdego dnia dodawane jest mleko kokosowe. Potrawy kuchni wietnamskiej są wyjątkowo proste. Najczęściej spożywane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z pełnego bulionu. W potrawach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc także ostry, gorzki oraz umami. Potrawy są prawdziwą, różnorodną ucztą dla kubków smakowych. 

Najchętniej wybierane potrawy wietnamskie – czego koniecznie warto spróbować

Do najpopularniejszych dań wietnamskich trzeba zaliczyć zupę Pho. Jej podstawą jest mięsny bulion oraz makaron i dodatki. Zupa ma pozytywny, regenerujący wpływ na organizm. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i wywaru. W barze można zjeść także smaczne sajgonki – roladki z mięsem i warzywami w papierze ryżowym smażone w oleju. Chętnie wybieranym, nieskomplikowanym daniem jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby wzbogacone o przyprawy oraz koper. Z francuskiej kuchni wywodzą się natomiast Banh mi, czyli bagietki z warzywami i mięsem.