Jak zrobić doskonałą pizzę?

0 Comments

W dzisiejszych czasach na każdej ulicy znajdziemy pizzerię. Pizzerie są w każdym mieście, małym i wielkim, dużo więcej jest włoskich knajp, niż takich serwujących polską kuchnię. Jednak czy wszędzie wypiekana jest dobra pizza? Czy odnalezienie idealnej pizzy jest do zrobienia? Co takiego sprawia, że pizza jest pyszna?

Kluczowe jest ciasto na pizzę

Na pewno każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wyodrębniamy dwa typy ciast do pizzy – cienkie i grube. Spód cienki jest charakterystyczny dla tradycyjnych włoskich pizz. Spód gruby przywodzi na myśl amerykańskie pizze z podwójnym serem. Obydwa mają swój urok i swoich zwolenników. Jedyne ciasto do pizzy, którego nikt nie chce kosztować, to takie, które żuje się jak żelki. Tego spodu nikt nie chce znaleźć w żadnej pizzeri.

Sos pomidorowy na pizzy też jest ważny

Sos pomidorowy to też jest niesłychanie istotny komponent pizzy. Na pewno mogliście spotkać się z daniem, które miało go tak mało, że nie dało się tego konsumować, ponieważ było zdecydowanie zbyt suche. Idealnie jakby sos był zrobiony samodzielnie przez pracowników pizzeri. Musi być zgęstniały, tak aby nie ściekał z ciasta. Pamiętajcie, że tradycyjne włoskie sosy mają bardzo dużo ziół między innymi bazylię i oregano, zawierają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie go być niewiele, ponieważ wtedy potrawa będzie sucha, ale nie należy też dodawać go zbyt wiele, żeby ciasto nie opadło.

Wszystko o dodatkach do pizzy

Jak wiele ludzi, tyle ulubionych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – pizzeria w Kościerzynie, często znajdziemy bardzo dużo różnych propozycji tego dania. Można położyć na nią wszystko co tylko lubimy, zaczynając od kultowej pizzy capriciosy, przez bardzo mięsne, podwójnym serem i frytkami. W końcu pizza powinna nam odpowiadać, a nie być tradycyjna włoska. 
Coraz częściej pizzerie stawiają na niesztampowe i jakościowe produkty. Dawniej pizza z rukolą była czyimś wymysłem, teraz kupisz ją nawet w małych miejscowościach, na przykład w Kościerzynie.
Istnieje jeszcze jeden składnik, który prowadzi do kłótni, a mianowicie sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym albo ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie dziwmy się też, że włoskie pizzerie podadzą nam do tej potrawy oliwę z oliwek. W końcu każda pizza jest inna, a Polak nigdy nie będzie Włochem, nawet jeśli wszystkie knajpy będą sprzedawały spaghetti i pizze. 
Reasumując, nie ma pizzy idealnej. Jeden powie, że według niego powinna to być oryginalna pizza włoska z cienkim spodem, sosem pomidorowym i bazylią, do tego skropiona oliwą z oliwek, a dla kogoś innego będzie to grube ciasto z boczkiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Ważne jest znalezienie pizzeri, która sprosta naszym wyobrażeniom, a taka na pewno istnieje w Kościerzynie.

X